Wake-up call

Jag råkade höra ett inslag i radion om att över 90 % av kvinnorna i Egypten är omskurna och nu när jag kollar på wikipedia så står det faktiskt 97 %. Plus en jävla massa procent i andra länder också. Jag blir helt mållös, hur kunde jag ha så dålig koll på det här? Jag trodde det var ett utdöende problem. Just var vi ju i Egypten! Och egyptierna som verkade så trevliga och civiliserade, hur kan de hålla på med något så ofantligt grymt och primitivt?

Jag orkar fan i mig inte sitta och analysera någon fucking legofigurs jävla låromkrets och dess inverkan på samhället mera, jag måste engagera mig på helt andra håll. Vet någon hur man gör? Hur kan man hjälpa? Kan man hjälpa?

Folk mår så dåligt på så många håll på den här planeten, kan inte vi börja med dem som har det sämst och sen fila på detaljerna här hemma? Är det för naivt att tänka så?

25 svar till Wake-up call

 1. Softy skriver:

  Nej, jag tycker inte att det är naivt. Jag tycker det är uppfriskande att någon säger som du när man nästan alltid får höra tvärtom; ”Är det inte bättre att koncentrera oss på att fixa alla problem här hemma först före vi börjar förbättra världen någon annanstans?!”. En attityd som gör mig tokig.
  Jag tycker folk får välja själv vilken sak de vill engagera sig för, men det vore ju trevligt om alla försökte göra världen lite bättre på något hörn åtminstone.
  Kvinnlig omskärelse är för övrigt en av de värsta formerna av kvinnohat som finns. Har du förresten läst Ökenblomman av Waris Dirie?

 2. linnjung.com skriver:

  Det finns ju säkert en massa orgnisationer som kämpar för just det här. Säg bara till när du hittar den bästa, så skall jag också göra något! Tycker det är så fruktansvärt asigt. Har bara skänkt pengar åt unicef de senaste gångerna. Kanske dags för nåt nytt?

  • malin skriver:

   Jag har kronisk morkkis för att jag inte engagerar mig mer, har hittills bara donerat pengar till diverse organisationer som räddar barn (Plan, Rädda Barnen, Unicef), men det är ju inga avgörande summor jag lyckas bidra med. Delvis gör ju de här organisationerna livet bättre för flickor och genom det kanske man bidrar till en bättre värld för kvinnor, men finns det månne något mera konkret just för internationell jämställdhet?

 3. k skriver:

  att blogga om vad som sker är ju en god gärning, du sprider ju information. när man reser kanske man kan försöka styra sina pengar lite? kommer inte på något konkret exempel tyvärr.

  • malin skriver:

   Jo man kan definitivt försöka styra sina pengar, men hur ska man veta vad som är fiffigast?

 4. tt skriver:

  82% av egyptiska muslimer anser att folk som begått äktenskapsbrott ska stenas till döds och 84% att personer som lämnat islam ska dömas till döden:
  http://www.pewglobal.org/2010/12/02/muslims-around-the-world-divided-on-hamas-and-hezbollah/

 5. kl skriver:

  Bra sagt! Säg om du hittar något bättre, men jag är med i Unifem eller UN Women och Naisten Pankki. Det här känns jätte viktigt, när man nu också har egna barn och när man tänker på deras och andras framtid.

 6. Kusin-Maria skriver:

  Jag håller med Malin. Lego känns löjligt i sammanhanget. Det finns väldigt mycket att göra för jämställdheten internationellt. Det känns helt sjukt att tänka på att det fortfarande finns platser i världen där flickor dödas som oönskade, där flickor inte får gå i skola, där kvinnor inte har rätt att äga nånting, där våldtäkt används som krigsvapen osv. Den här kampanjen är för övrigt suverän:
  http://www.plan.fi/fi-FI/koska-olen-tytto

  Men det är nog bra att vi försöker ”hålla rent” på hemmafronten också (och nu pratar jag inte om könsneutral lego utan större saker). De kvinnor som kämpar för sina rättigheter ute i världen behöver nämligen förebilder. Jag har haft nöjet att under det senaste halvåret få prata med många finländska kvinnor som gjort en insats för jämställdheten internationellt och de berättar om hur kvinnosakskämparna t.ex. i Afrika blir otroligt stärkta av att till exmpel få träffa en livs levande kvinnlig president. Finns också olika samarbetsformer som går ut på att kvinnor kommer hit till Finland på studiebesök. Så jämställdhetsarbetet här hemma påverkar faktiskt kvinnornas situation internationellt, lite grann åtminstone. Men då skall vi kanske inte föreläsa för dem om ”hur man kämpar till sig könsneutrala leksaker” ;)

  Amnesty är också en organisation som gör insatser för bland annat kvinnor.

  • malin skriver:

   Jeps, via Plan-kampanjen fick vi vårt fadderbarn. Hon bor i Honduras. Amnesty ger mig spontant dåliga vibbar, på samma sätt som Greenpeace, men jag måste erkänna att jag inte har någon närmare uppfattning om varför.

   Dags att plugga lite :)

 7. Kusin-Maria skriver:

  Jag förstår vad du menar med Greenpeace-vibbar :) Känner lika. Amnesty ger mig däremot inte alls dessa vibbar.

 8. Josie skriver:

  You go girl!!

 9. Sandra skriver:

  Heja, heja Malin! Jag brukar ofta ha precis samma känsla, (fast jag tycker inte det är ett argument för att inte jobba för mer jämställdhet här hemma också). Man känner sig så himla handlingsförlamad. Men frågorna behöver uppmärksamhet och påtryckning för att förändras, vilket man ju kan vara med och skapa genom att stödja olika organisationer som jobbar för frågan eller skriva det på sin blogg och få en massa andra att göra samma sak. Tror UN Women är ett bra val. Man kan ju också bli volontär för UN Women i Finland. Jag ska nu jobba med jämställdhet i Tanzania i sommar i ett projekt för kvinnors politiska deltagande. Sjukt spännande. Hör av mig om jag springer över några konkreta projekt/idéer som man kan på distans vara med i.

  • malin skriver:

   Ja berätta gärna! Problemet för mig är att jag inte upplever att jag kan ta mig an ytterligare arbete som det är nu. Heltidsjobbet lämnar så lite tid över för familjen och resten av livet att jag tycker att jag bara rusar genom tillvaron. Vill ändå bidra med någonting och i det här fallet blir det en ynklig liten månadsdonation. Hoppas på att kunna göra/ge mer i framtiden!

   • Sandra skriver:

    Det är ju helt förståeligt, det finns ju bara dom där 24h att spela med men om alla gör lite blir det ju mycket!

 10. Naja Navigerar skriver:

  Ja! Det är just av de här orsakerna tex kvinnodagen är en dag jag inte kunde bry mig mindre om, för egen del. Just för att det finns så många i andra delar av världen som inte har det så bra som jag och alla andra kvinnor i detta land. Kvinnodagen borde vara en dag då man hjälper de som behöver hjälp.

  • malin skriver:

   Absolut! Alltså, jag nästan skäms för hur bra jag har det – världen är så sabla orättvis!